Αναβάλλουν γάμους και βαφτίσεις για το καλοκαίρι του 2021

Αναβάλλουν γάμους και βαφτίσεις για το καλοκαίρι του 2021

Σε στενό κύκλο και κρατώντας τις αποστάσεις και τηρώντας μέτρα προστασίας, θα τελούνται γάμοι και βαφτίσεις το φετινό καλοκαίρι γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετά ζευγάρια να αναβάλλουν τον γάμο και την βάφτιση των παιδιών τους σε κάποιες περιπτώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και στην πλειοψηφία τους για το καλοκαίρι του 2021

Η σταδιακή άρση των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της κυβέρνησης θα αποσαφηνιστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα προκειμένου οι Εκκλησίες, οι Δήμοι αλλά και οι επαγγελματίες του κλάδου να μπορέσουν να προχωρήσουν στο «επόμενο βήμα» δηλαδή την υλοποίηση τους. Βέβαιο είναι ότι τα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να τελέσουν τον γάμο τους θα πρέπει να είναι έτοιμα για αλλαγές ως προς την διαδικασία και τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στους πολυπληθείς γάμους στην Κρήτη. Πλέον θα υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παραστούν ενώ θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Σε αναβολή των θρησκευτικών γάμων που είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι, προχωρούν πολλά ζευγάρια και στην τοπική Εκκλησία, ελπίζοντας πως την επόμενη χρονιά θα έχει πλέον ξεπεραστεί η πανδημία με την ελπίδα να τελέσουν τον γάμο τους μαζί με τους καλεσμένους τους και χωρίς περιορισμούς.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM o Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, είναι εμφανής η μείωση αλλά και αναβολή των γάμων που έχουν προγραμματιστεί στην τοπική Εκκλησία. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, εκείνοι δηλαδή που θα τελέσουν τον γάμο τους, με ελάχιστους καλεσμένους και τηρώντας τα μέτρα προστασίας, η πλειοψηφία όμως όπως επεσήμανε: «επιθυμεί να αλλάξει ημερομηνίες και καθημερινά καλεί στα τηλέφωνα της Μητροπολίτης και ρωτούν τι θα γίνει και τι θα ισχύσει με τις άδειες μετά από ένα χρόνο».

Ο Μητροπολίτης πάντως τόνισε πως όσοι είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα, να τελέσουν τον γάμο τους σε πολύ στενό κύκλο και με τα μέτρα προστασίας, να το πράξουν και εξήγησε: «Ο γάμος ως μυστήριο είναι ένα γεγονός που μπορεί να γίνει και σε ένα πιο στενό κύκλο και ας πάει η γαμήλια δεξίωση για λίγο αργότερα. Θα έλεγα στους ανθρώπους εφ’ όσων είναι έτοιμοι πνευματικά, το μυστήριο δεν κωλύεται και μπορεί και πρέπει να γίνεται. Πρότασή μου πατρική είναι να γίνεται ο γάμος και όποτε ευνοήσουν οι συνθήκες ας γίνει και η δεξίωση».

ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ρεθύμνης το προηγούμενο διάστημα είχαν τελεστεί δύο πολιτικοί γάμοι-που έγιναν καθώς λόγοι υγείας δεν επέτρεπαν την αναβολή τους- με μόλις πέντε άτομα, το ζευγάρι, δύο μάρτυρες και τον Αντιδήμαρχο, τηρώντας όλα τα μέτρα και με χρήση μέσων προστασίας ατομικής υγιεινής αλλά και αερισμού του χώρου. Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» η προϊσταμένη του τμήματος αστικής και δημοτικής κατάστασης του Δήμου Ρεθύμνης, υπεύθυνη για τους πολιτικούς γάμους κα Κατερίνα Παπαδάκη: «εκτιμάται και αν δεν αλλάξει κάτι με τα μέτρα ότι οι γάμοι θα γίνονται σε πολύ στενό κύκλο, σε ανοιχτό χώρο κυρίως ή σε μεγάλο χώρο που θα αερίζεται επαρκώς. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Προς το παρόν έχουμε ακυρώσεις και μεταφορές γάμων για τους μήνες Σεπτέμβριο –Οκτώβριο και κυρίως για το 2021. Ξένοι που είχαν προγραμματίσει το γάμο τους στο Ρέθυμνο, που είναι κυρίως Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι ακυρώνουν τους γάμους».

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και το τοπίο που θα διαμορφωθεί σε σχέση με το πρωτόκολλο που θα κληθούν να ακολουθήσουν τα κέντρα που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις γάμων και βαπτίσεων και στο Ρέθυμνο.

Για την ώρα πάντως, αν και αρκετοί πελάτες έχουν προχωρήσει σε αναβολή των εκδηλώσεων για την επόμενη χρονιά αλλά και για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και κυρίως στις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τους μήνες Μαΐο και Ιούνιο οι περισσότεροι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τα νέα μέτρα.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, θα υπάρξουν συγκεκριμένα δεδομένα για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων στους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων, πως θα γίνονται οι επαφές μεταξύ των προσκεκλημένων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους χαιρετισμούς στο ζευγάρι, πόσα άτομα θα καθοριστούν αλλά και οι μεταξύ τους αποστάσεις. Δεδομένα πάντως θα είναι τα μέτρα προστασίας και υγιεινής στους χώρους, όταν θα λειτουργήσουν.

Όπως τόνισε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο ιδιοκτήτης του κτήματος Θυμέλη, Άκης Λαγουδάκης «έχουμε αναβολές για γάμους που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, ωστόσο θα είναι πιο ξεκάθαρο το πώς θα κινηθούμε όταν θα επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα».

Το πρωτόκολλο λειτουργίας, θα καθορίσει τις εξελίξεις, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» ένας εκ των ιδιοκτητών των κέντρων εκδηλώσεων ΦάροςΜέγαρο και Κτήμα ΠαυλάκηΚώστας Παυλάκης. Ο ίδιος τόνισε πως τα κέντρα εκδηλώσεων αναμένεται, όπως έχει φανεί να είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων και κυρίως ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν δεν βρεθεί θεραπεία και κυρίως εμβόλιο για τον κορωνοΐό, δεν θα είναι δυνατό οι γάμοι και οι βαπτίσεις να διοργανώνονται τουλάχιστον, στην Κρήτη με τον τρόπο που γίνονταν μέχρι σήμερα. Και αυτό, όπως πρόσθεσε δεδομένου ότι και οι πολίτες αισθάνονται φόβο απέναντι στον κορωνοΐό με αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικοί. «Μας απασχολούν πολλά ζητήματα, όπως είναι πως και πότε θα γίνονται οι γάμοι στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και το προσωπικό μας και κυρίως η ασφάλεια των πελατών μας. Όλα αυτά θα καθοριστούν από τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρήσουμε όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι προγραμματισμένοι γάμοι για φέτος, έχουμε μεταφερθεί για το 2021 γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα. Εμείς έχουμε και επιμέρους θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν έχουμε το χαρακτηριστικό των μεγάλων γάμων, οι χαιρετισμοί και οι επαφές δεν θα μπορούν να γίνονται τουλάχιστον προς το παρόν όπως γινόταν. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν και αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κος Παυλάκης.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Για μια χρονιά που από νωρίς είχε δείξει θετικά στοιχεία, αφού αναμένονταν να έχει αυξημένες εκδηλώσεις γάμων και βαπτίσεων κάνουν λόγο οι επαγγελματίες στον κλάδο της διοργάνωσης εκδηλώσεων. Το καλοκαίρι του 2020 θα ήταν ένα καλοκαίρι που ο κλάδος θα ανθούσε, σύμφωνα με τις ενδείξεις, κάτι ωστόσο που μετά την πανδημία και τις εξελίξεις που έχει επιφέρει στον κλάδο της οικονομίας, δεν φαίνεται πως είναι πιθανό.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από τους πελάτες τους, προκειμένου να αναβάλλουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και αυτό με επιφύλαξη, ενώ οι πλειοψηφία έχει προχωρήσει σε αναβολή για το καλοκαίρι του 2021.

Πάντως, όλα προς το παρόν είναι στον «αέρα» όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, αφού προχωρούν βήμα-βήμα χωρίς να γνωρίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και πως θα διαμορφωθεί το τοπίο αλλά και τι πρωτόκολλα θα κληθούν να ακολουθήσουν οι γάμοι. Είναι ωστόσο βέβαιο, όπως τονίζουν οι ίδιοι πως για το επιχειρείν αν και εφόσον δεν βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο για τον κορωνοΐό σύντομα, θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Όπως ανέφερε η Ελένη Ζεμπίλη ιδιοκτήτρια του Floral Studio Design που δραστηριοποιείται στον κλάδο στολισμών και διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι περισσότεροι γάμοι ξένων επισκεπτών που είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι μεταφέρθηκαν για του χρόνου με τους γάμους των ντόπιων να έχουν αναβληθεί για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπως και για την επόμενη χρονιά και αυτό όπως τονίζει με επιφύλαξη εν αναμονή των εξελίξεων. «Είμαστε όλοι σε αναμονή, περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και προχωράμε βήμα- βήμα. Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα γίνει. Παράλληλα, η αγορά κινείται σε κλίμα αβεβαιότητας καθώς αυτή την ώρα δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε προσφορές που μας ζητάνε, αφού δεν γνωρίζουμε πως θα κυμανθούν οι τιμές αλλά και το σκέλος των ελλείψεων σε είδη που έχουμε ανάγκη για τις διοργανώσεις, όπως είναι τα λουλούδια» επεσήμανε η ίδια.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι γάμοι και βαπτίσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν αναβληθεί, εν αναμονή των εξελίξεων, η πλειοψηφία των εκδηλώσεων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος, επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» η ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Ονειράνθη», Ελένη Φρυσουλάκη που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Κυρίως σε ό,τι αφορά προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξένων και δεδομένου ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την παγκόσμια αγορά και είναι άγνωστο το τοπίο σε σχέση με τις πτήσεις αλλά και τον ξενοδοχειακό κλάδο, η πλειοψηφία των εν δυνάμει επισκεπτών έχει προχωρήσει σε αναβολή γάμων. Όπως εξήγησε η ίδια οι επαγγελματίες τηρούν στάση αναμονής και συγκεκριμένα: «Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τοπίο για το πώς θα κινηθούμε αλλά και πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την πανδημία. Είμαστε σε αναμονή και όπως είναι φυσικό είναι όλα στον αέρα σε σχέση με τον προγραμματισμό. Αναμένεται να είναι μια δύσκολη περίοδος για τις επιχειρήσεις, διότι τα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται, την ίδια ώρα που είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε για να κάνουμε και τον οικονομικό προγραμματισμό».

Το 98% των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για φέτος, έχει αναβληθεί για το 2021 όπως επεσήμανε η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Χρώματα και αρώματα» που δραστηριοποιείται στις διοργανώσεις και στολισμούς γάμων και βαπτίσεων κα Καλλιόπη Δερμιτζάκη. Μόλις ένα μικρό ποσοστό, όπως τόνισε που δεν ξεπερνά το 2% και αφορούν εκδηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παραμένουν σε αναμονή και με κάθε επιφύλαξη οι πελάτες περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως εξήγησε η ίδια: «Δεν αφορά μόνο την διοργάνωση των γάμων, είναι μια ολόκληρη αλυσίδα επιχειρήσεων που πλήττονται. Ταυτόχρονα και ο κόσμος είναι αρκετά φοβισμένος επομένως μένει να δούμε τα μέτρα, πως θα εξελιχθεί και ανάλογα να πορευτούμε και όλοι εμείς».