Εκατομμύρια χρήστες του WhatsApp “μεταναστεύουν” στο Telegram

Εκατομμύρια χρήστες του WhatsApp “μεταναστεύουν” στο Telegram

Το Facebook ενημέρωσε τους χρήστες του WhatsApp την περασμένη εβδομάδα ότι για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ενημερωμένη πολιτική απορρήτου της εταιρείας. Το “περίεργο” όμως της υπόθεσης είναι ότι δεν ήταν μια απλή ενημέρωση της πολιτικής της εταιρείας.

Αντ’ αυτού η νέα πολιτική απαιτεί από τους χρήστες του WhatsApp να επιτρέψουν στην εταιρεία να μοιράζεται τις πληροφορίες της για εκείνους με το Facebook και τις υπόλοιπες εταιρείες του ή/και εκείνες που συνεργάζονται μαζί του.

Για να δώσουμε λίγο context, περίπου τρία χρόνια πριν, το WhatsApp εισήγαγε αυτήν την επιλογή με την υπόσχεση ότι “θα βοηθήσει στη λειτουργία, την παροχή, τη βελτίωση, την κατανόηση, την προσαρμογή, την υποστήριξη και την παροχή υπηρεσιών και προσφορών”, αλλά οι χρήστες θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από αυτήν τη επιλογή. Δυστυχώς όμως, αυτό έγινε υποχρεωτικό από σήμερα, επομένως όσοι δε συμφωνούν με την πολιτική αυτή δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το WhatsApp από τις 8 Φεβρουαρίου και μετά.

Κρίνοντας από την αντίδραση των χρηστών, η απόφαση του Facebook είχε δραστικές επιπτώσεις για τη βάση δεδομένων των πελατών της, μιας και πολλοί αποφάσισαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Από την άλλη, το Telegram, μία παρόμοια υπηρεσία μηνυμάτων με πολύ λιγότερους χρήστες (οι οποία ισχυρίζεται ότι θα είναι πάντα 100% δωρεάν και λειτουργεί αποκλειστικά από δωρεές) ανακοίνωσε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Facebook. Ο ιδρυτής της εταιρείας μάλιστα, Pavel Durov, δήλωσε πώς το Telegram ξεπέρασε τους 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αλλαγών του WhatsApp, ο Durov δήλωσε στο ίδιο post πως τις τελευταίες 72 ώρες δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 25 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι προέρχονται από την Ασία (38%), την Ευρώπη (27%) και τη Λατινική Αμερική (21%).

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, όταν υπήρχαν “μόλις” 1,5 εκ. νέοι χρήστες καθημερινά. Ο Durov συνέχισε λέγοντας ότι ενώ το Telegram είχε πολλές τέτοιες ραγδαίες αυξήσεις στο παρελθόν, αλλά “αυτή τη φορά είναι διαφορετικά”.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που θα συλλέγει το Facebook από το WhatsApp:

 • Profile Name
 • Profile Picture
 • IP Address
 • Battery Level
 • Signal Strength & Mobile Network (Η ισχύς του σήματος από την κυψέλη που είναι συνδεδεμένη η συσκευή και άλλες πληροφορίες για το δίκτυο που είναι συνδεμένη η συσκευή.)
 • App Version
 • Browser Information & History
 • Mobile Connection Information (Αριθμός τηλεφώνου, πάροχος, ISP κλπ.)
 • Γλώσσα & Time Zone
 • Device Operations Information
 • Άλλα “unique identifiers” του Facebook

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πολιτική απορρήτου είναι τόσο “ακραία”, που μέχρι στιγμής δεν θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη λόγω του GDPR.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *