Πρώτη φορά φακοί επαφής; Τι κάνω;

Πρώτη φορά φακοί επαφής; Τι κάνω;

Είναι γνωστό ότι οι φακοί επαφής έχουν πολλά πρακτικά και αισθητικά πλεονεκτήματα, καθώς προσφέρουν καλύτερη σφαιρική όραση, αναδεικνύουν το βλέμμα (και το μακιγιάζ!) και αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για σπορ ή άλλες ασχολίες.

Όσοι έχουν εμπειρία στη χρήση φακών επαφής, μπορούν να επιβεβαιώσουν τα πολλά πλεονεκτήματά τους. Αν όμως ανήκεις σε εκείνους που δεν τους έχουν δοκιμάσει ακόμα και φέτος το καλοκαίρι σκοπεύεις να το… τολμήσεις για πρώτη φορά, υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις τόσο κατά την επιλογή των κατάλληλων φακών για σένα, όσο και αναφορικά με τη διαδικασία τοποθέτησης και φροντίδας.

Οι κατηγορίες των φακών επαφής

Αναλόγως το υλικό τους, οι φακοί επαφής χωρίζονται σε ημίσκληρους και μαλακούς, με τους δεύτερους να είναι πιο δημοφιλείς, καθώς απορροφούν και συγκρατούν το νερό, επιτρέποντας παράλληλα στο οξυγόνο να διαπερνά στον κερατοειδή, κάτι που τους καθιστά πολύ πιο άνετους. Χωρίζονται σε φακούς σιλικόνης υδρογέλης και φακούς υδρογέλης. Και τα δύο είδη καλύπτουν όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες, ωστόσο οι φακοί σιλικόνης υδρογέλης εγγυώνται μάτια πιο ξεκούραστα και πιο ενυδατωμένα για περισσότερες ώρες.

Παράλληλα, οι φακοί χωρίζονται ανάλογα με τη διάρκεια ζωής τους σε ετήσιους, μηνιαίους, εβδομαδιαίους ή δεκαπενθήμερους και ημερήσιους. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν, τόσο πιο σχολαστική φροντίδα και καθάρισμα χρειάζονται, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. 

Η πρώτη φορά

Αφού διαλέξεις τους φακούς που σου ταιριάζουν, σε συνεννόηση πάντα με κάποιον ειδικό, ήρθε η ώρα της εφαρμογής. Μπορεί στην αρχή να φαντάζει κάπως δύσκολο, ωστόσο να θυμάσαι ότι το μυστικό κρύβεται στη σωστή εφαρμογή. Να είσαι σίγουρη ότι μετά από μερικές δοκιμές η διαδικασία θα φαντάζει παιχνιδάκι!

Πριν την τοποθέτηση λοιπόν, πρέπει να πλύνεις καλά τα χέρια σου και να τα στεγνώσεις με μια καθαρή πετσέτα. Έπειτα πάρε θέση μπροστά σε έναν καθρέφτη, βγάλε τον φακό από τη συσκευασία του και τοποθέτησέ τον στην παλάμη του χεριού σου. Στη συνέχεια ρίξε λίγο υγρό φακών και τρίψε τον απαλά με το δάχτυλό σου για κάποια δευτερόλεπτα. Έπειτα ακούμπα τον φακό στον δείκτη του χεριού σου, φροντίζοντας το κοίλο μέρος να είναι προς το δάχτυλο.

*Tip: Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν ο φακός είναι από τη σωστή πλευρά είναι να ενώσεις τις δύο άκρες του φακού ελαφρά. Αν δεν ενώνονται, η καμπυλότητα είναι λανθασμένη.

Με το άλλο χέρι, χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα, άνοιξε τα βλέφαρα και σιγά-σιγά πλησίασε τον φακό στο μάτι σου και ακούμπησέ τον προσεχτικά σε αυτό.

Μην αποθαρρύνεσαι αν τα μάτια σου κλείνουν μηχανικά στην αρχή! Με τον καιρό θα συνηθίσουν τη διαδικασία και η τοποθέτηση θα γίνει ρουτίνα.

Τέλος κατά την αφαίρεση του φακού, τράβηξε λίγο το βλέφαρο με το ένα χέρι και αφού τον σπρώξεις προς τα κάτω, πιάσ’ τον με τον δείκτη και τον αντίχειρά σου.

Τα do’s και τα don’ts

– Η επιλογή καλής ποιότητας φακών επαφής είναι το κλειδί για την επιτυχία. Προτίμησε φακούς σιλικόνης υδρογέλης.

– Σχετικά με το μακιγιάζ, αυτό πρέπει να γίνεται αφού φορέσεις τους φακούς σου. Δείξε ιδιαίτερη προσοχή κατά την τοποθέτηση του μολυβιού και προσπάθησε να αποφεύγεις το εσωτερικό μέρος του βλεφάρου.

-Κάθε φορά που βάζεις ή βγάζεις τους φακούς σου, ειδικά στις αρχές, φρόντισε να βρίσκεσαι πάνω από κάποια καθαρή επιφάνεια για να μην τους χάσεις. Φυσικά αν σου πέσουν, πρέπει οπωσδήποτε να τους καθαρίσεις με το ειδικό υγρό για να απολυμανθούν και να απομακρυνθούν τυχόν σκουπιδάκια.

-Στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι να βάλεις τους φακούς σου, μην επιμείνεις καθώς υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς. Επανατοποθέτησέ τους στο υγρό για να μην χάσουν τη μαλακή τους υφή και ξαναπροσπάθησε λίγο αργότερα ή επισκέψου τον οπτικό σου. Μην ξεχνάς ότι κάθε φορά που αποθηκεύεις τους φακούς σου στο κουτάκι τους, πρέπει να χρησιμοποιείς καινούριο διάλυμα. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιήσεις νερό βρύσης.

-Να θυμάσαι ότι καλό είναι να προτιμάς τα γυαλιά σου όταν τα μάτια σου είναι ερεθισμένα, όταν έχεις αλλεργία ή γρίπη ή όταν σκοπεύεις να ασχοληθείς με δουλειές που θα σε φέρουν σε επαφή με σκόνη και χημικά, όπως η καθαριότητα του σπιτιού. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *